Zorgdierentuin biedt mensen met autisme dagbesteding

In het kader van een kwaliteitsdialoog hebben wij een locatiebezoek gebracht aan het dierenpark ZiE-ZOO te Volkel, de zorgdierentuin van Nederland. We werden in de zorgdierentuin ontvangen door cliënten en medewerkers van het Regionaal Autisme Centrum (RAC).

8 november 2023

Zorgdierentuin

Er zijn nogal wat zorgboerderijen in Nederland, waar ook mensen met autisme voor dagbesteding heen kunnen. Dus waarom een zorgdierentuin?
Binnen de zorgdierentuin kunnen cliënten meehelpen in de dierverzorging, het parkonderhoud, de creatieve afdeling, horeca of fotografie etc. Het ‘werken in de dierentuin geeft zingeving en dagstructuur. Het traint basale arbeidsvaardigheden. Is een oefensituatie voor sociale contacten. Maar bovenal: het geeft de mens met autisme zelfvertrouwen, een positief zelfgevoel en ruimte om zijn/haar talenten te ontwikkelen. De cliënten die hier komen kunnen zeggen “ik werk in een dierentuin!”. In de zorgdierentuin worden de dieren ook therapeutisch ingezet maar dan anders.

Samenwerkingsverband

Dierenpark ZiE-ZOO is een samenwerkingsverband tussen het RAC en Dierenpark ZiE-ZOO BV, de exploitant van dit park. Collega Najia Fruijtier, kwaliteitsadviseur: “Het is mooi om te zien hoe Dierenpark ZiE-ZOO, in samenwerking met RAC, dagbesteding biedt aan mensen met autisme. Een bijzondere plek waar zorg voor mensen en de liefde voor dieren samenkomen. Dat zagen we tijdens een rondleiding door een cliënt en haar persoonlijk begeleider bij ZiE-ZOO. We kregen we een uniek kijkje in het dierenpark. De cliënt deelde vol enthousiasme haar kennis en passie voor de dieren en het werk met hen.”

Dagbesteding

Bij Dierenpark ZiE-ZOO wordt de dagbesteding nauwkeurig afgestemd op elke individuele cliënt, waarbij zorgvuldig wordt gekeken naar interesses en voorkeuren met betrekking tot de te verzorgen dieren. Via gedegen observaties en persoonlijke gesprekken wordt bepaald welke ondersteuning iedere cliënt nodig heeft. Er zijn diverse mogelijkheden en activiteiten beschikbaar. Er wordt zorgvuldig afgewogen welke vorm van begeleiding het meest geschikt is en welke cliënten het beste samen kunnen werken. Het hoofddoel van de dagbesteding is om cliënten een gevoel van waarde te geven, de ruimte te bieden om zichzelf te zijn en, indien mogelijk, de begeleiding en zorg te verminderen.