Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde

Is een tandheelkundige behandeling in een gewone tandartspraktijk voor een cliënt niet mogelijk? Dan kan hij of zij na verwijzing terecht bij een Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde (CBT).

Wat doet het CBT?

Het CBT geeft advies of neemt de tandheelkundige behandeling helemaal of gedeeltelijk over.

De tandartsen, tandartsassistenten en de mondhygiënist van het CBT zijn gespecialiseerd in het behandelen van cliënten met bijzondere tandheelkundige problemen.

Soms reiken de tandheelkundige problemen verder dan alleen de mond en het gebit. Daarom is er vaak ook samenwerking met andere specialisten en zorgverleners. Zoals met een orthodontist, KNO-arts, plastisch chirurg, kinderarts, neuroloog, anesthesioloog, fysiotherapeut en klinisch psycholoog.

Waar kunt u CBT's vinden?

Er zijn twee soorten CBT's te onderscheiden:

  1. Zelfstandige Centra voor Bijzondere Tandheelkunde, zoals vermeld op de website van de NZa.
  2. Centra voor tandheelkunde die volgens een zorgverzekeraar voldoen aan de door hen gestelde normen om bijzondere tandheelkundige zorg te kunnen geven op een specifieke locatie. Gegevens van deze centra zijn bij de zorgverzekeraar van de cliënt op te vragen.

Tarieven

De zelfstandige CBT’s die op de website van de NZa staan vermeld, kunnen de volgende posten opnemen:

  • uurtarief bijzondere tandheelkunde
  • 5-minuten tarief bijzondere tandheelkunde
  • tarief anesthesie
  • 5-minuten tarief anesthesie
  • tarief intraveneuze sedatie

Voor de tandheelkundige centra die volgens de zorgverzekeraar ook bijzondere tandheelkundige zorg kunnen leveren, gelden alleen de tarieven voor anesthesie: tarief voor korte anesthesie, lange anesthesie of extra lange anesthesie.

Naar boven