Martini Ziekenhuis wint CZ Zorgprijs 2023

Op 14 december werden tijdens de inspiratiesessie 'Duurzame zorg: van doelen naar acties' in de LocHal in Tilburg de CZ Zorgprijzen uitgereikt.

Tilburg, 18 december 2023

De eerste prijs van € 15.000 is gewonnen door het Martini Ziekenhuis te Groningen. In het Martini Ziekenhuis is als proef een toilet geïnstalleerd dat gebruikt wordt bij de afdeling Radiologie. Het toilet is voorzien van een filter dat röntgencontrastmiddelen absorbeert, zodat deze niet meer in het afvalwater terechtkomen.


De tweede prijs van € 10.000 ging naar Archipel Zorggroep te Eindhoven, in samenwerking met Lunet en Vitalis. Via Artificial Intelligence (AI) wordt verspilling innovatief gemonitord en daarmee concrete stappen gezet naar 50% minder afval en zero waste van afval naar grondstof in 2030.


Het OLGV te Amsterdam won met ‘Onzinnig gebruik van de celstofmat, groendoeners zijn het zat!' de derde prijs van € 5.000. De celstofmat is van de meest gebruikte maar ook meest vervuilende wegwerpartikelen in het ziekenhuis. Het is de bedoeling een bewustzijnscampagne op te zetten in het OLVG om uiteindelijk afval te reduceren, CO2 uitstoot en kosten te verminderen.

Lees hier meer over de CZ Zorgprijs, het thema van 2023 en de genomineerden