Declareren doet u sneller in het PGB Portaal

Heeft u een pgb? Weet dan dat de snelste en makkelijkste manier om uw zorgverleners te betalen digitaal is via het PGB Portaal. U kunt zelf de declaraties indienen. U kunt ook uw zorgverlener vragen dit voor u te doen. U hoeft de declaratie dan alleen te beoordelen. We leggen het u uit.

12 januari 2023

Budgethouder of vertegenwoordiger declareert in het PGB Portaal

De budgethouder of vertegenwoordiger kan een declaratie indienen als er een goedgekeurde zorgovereenkomst is. Het is belangrijk om de gewerkte uren van de zorgverlener goed bij te houden. Of vraag uw zorgverlener de declaratie, factuur of het urenbriefje aan u te geven. Heeft u een factuur van uw zorgverlener ontvangen? Zorg dan dat deze digitaal klaar staat. U kunt de declaratie in het PGB Portaal uploaden en declareren. Per zorgovereenkomst kunt u per maand één declaratie indienen. Vaak wordt de declaratie nog dezelfde dag verwerkt door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en staat het bedrag na 17.00 uur op de rekening van uw zorgverlener. Wilt u niet zelf de geleverde zorg invullen? Ga dan in het PGB Portaal in het menu naar de pagina 'uploaden factuur' en dien uw factuur in. Een medewerker van de SVB zal de factuur goedkeuren en invoeren in het portaal. Het duurt daardoor wél langer voordat uw zorgverlener wordt uitbetaald.

Invoeren declaratie door zorgverlener in het PGB Portaal

De zorgverlener kan voor u een declaratie invoeren. Dit kan alleen als er een goedgekeurde zorgovereenkomst is en de zorgverlener het PGB Portaal gebruikt. De zorgverlener voert de declaratie in en verstuurt deze via het portaal. U krijgt hiervan bericht van het PGB Portaal, waarna u de declaratie beoordeelt. Een zorgverlener kan nooit een declaratie indienen zonder dat u deze beoordeeld heeft. Per zorgovereenkomst kunt u per maand één declaratie indienen. Vaak wordt de declaratie nog dezelfde dag verwerkt door de SVB en staat het bedrag na 17.00 uur op de rekening van uw zorgverlener.

Vast maandloon

Heeft u met uw zorgverlener een vast maandloon afgesproken, dan hoeft u niet elke maand een declaratie in te dienen. Maandlonen worden automatisch uitbetaald. De met uw zorgverlener afgesproken maandlonen vindt u bij 'type declaraties' op de pagina 'Overzicht declaraties en maandlonen'.

Declareren per post

U kunt nog steeds declaraties per post naar de SVB sturen. Het duurt dan wel langer voordat de declaratie betaald wordt aan uw zorgverlener. De declaratie is ook terug te zien in het PGB Portaal zodra de SVB de declaratie heeft ontvangen en gescand. U ziet de declaratie op de pagina 'Overzicht berichten' als verzonden bericht. De declaratie moet dan nog door een medewerker worden ingevoerd in het PGB Portaal. Wordt de declaratie goedgekeurd, dan ziet u deze op de pagina 'Overzicht declaraties en maandlonen'. Ontbreekt er informatie of wordt de declaratie afgekeurd, dan ontvangt u een brief van de SVB. 

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig bij gebruik van het PGB Portaal of heeft u nog vragen? Neem dan contact op met onze klantadviseurs. Zij kunnen met u meekijken en u direct uitleg geven. Bel met 088 555 70 65 (maandag t/m vrijdag van 9:00 - 17:00 uur) of mail uw vraag over het PGB Portaal.