Mobiel snoezelen dankzij CZ zorgkantoor

We denken graag mee met zorgaanbieders over onder andere initiatieven die bijdragen aan kwaliteit van leven van cliënten. Juist nu in een tijd waarin we allemaal te maken hebben met coronagerelateerde uitdagingen. Daarom stelden we voor zorgaanbieders in de Gehandicaptenzorg (GZ) 12 mobiele snoezelruimtes beschikbaar. Zij kwamen hiervoor in aanmerking door een ludieke motivatie aan ons op te sturen. De beste inzendingen beloonden we met een mobiele snoezelruimte.

3 juni 2021

Snoezle, de mobiele snoezelruimte

CZ zorgkantoor is continue op zoek naar een goede balans in kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van het zorgaanbod. initiatieven die daaraan bijdragen steunen we van harte. De mobiele snoezelruimte 'Snoezle' van het bedrijf Philipili uit Kortrijk is zo’n initiatief. Snoezelen - snuffelen & doezelen - is een activiteit die aangeboden wordt aan mensen met een verstandelijke beperking of gevorderde dementie. Waarbij de cliënt voor een kortere of langere tijd in een ruimte ligt waar gedempte lichteffecten, beelden en geluiden een prikkelende of kalmerende invloed uitoefenen. Vaak gebeurt dit in een speciaal ingerichte snoezelkamer. Maar de 'Snoezle' brengt de snoezelervaring op een mobiele manier tot bij de cliënt: de mobiele snoezelruimte wordt in de vertrouwde omgeving van de cliënt wordt geplaatst. Bijvoorbeeld in zijn of haar eigen woonruimte of zelfs op een rolstoel.

Bijdragen aan wat echt belangrijk is voor de cliënt

Rob Raaijmakers - manager Gehandicaptenzorg & Patiëntenparticipatie bij CZ zorgkantoor - was direct enthousiast over de 'Snoezle'. "Voor veel cliënten was de coronaperiode een vervelende tijd. Dat hoorden we ook terug van onze GZ-zorgaanbieders. Ondanks de coronamaatregelen probeerden zij zich maximaal in te spannen om cliënten toch een nuttige en fijne dagbesteding te bezorgen. Daarnaast was het ook een uitdaging om het personeelsbestand op peil te houden." Al met al een periode die vroeg om een enorme extra inspanning van aanbieders. Rob: "Hoe mooi is het dan dat je als zorgkantoor een bijdrage kan leveren om deze moeilijkere tijd net iets leuker in te vullen. Op een manier waarop zowel bewoners als medewerkers er plezier en ontspanning aan beleven. De Snoezle speelt daar geweldig op in. Het is een fantastisch voorbeeld van een laagdrempelig inzetbare belevingstechniek die inspeelt op wat belangrijk is voor cliënten in de Wlz: kwaliteit van leven. Een cliëntbehoefte die een kernuitgangspunt is bij het leveren van Wlz-zorg."

Ludieke inzendingen

Vanuit die gedachte ontstond afgelopen maart het idee om 12 Snoezle’s beschikbaar te stellen voor GZ-aanbieders van CZ zorgkantoor. We vroegen aanbieders om op een ludieke manier te motiveren waarom juist hun organisatie één van de Snoezle’s zou moeten ontvangen. De oproep leverde mooie, leuke en soms ontroerende inzendingen op. Rob: "Naast het feit dat we het geweldig vonden om de 12 zorgaanbieders blij te kunnen maken met een Snoezle, werd ik ook erg enthousiast van de inzendingen. Vaak complete afdelingen die hun zangkunst vertoonden om in aanmerking te komen voor één van deze Snoezle’s. Wat een betrokkenheid en passie! Fantastisch om dat te zien."

Vanwege de geldende coronarichtlijnen konden we Snoezle’s jammer genoeg niet persoonlijk op locatie overhandigen. Daarom ontvingen de 12 winnaars hun gewonnen Snoezle per pakketdienst. We hopen dat de mobiele snoezelruimte in deze bijzondere tijd voor alle gebruikers en medewerkers bijdraagt aan een beetje extra ontspanning.

Nieuwsgierig naar reacties van een aantal winnaars?