PGB Portaal tips voor het nieuwe jaar

Binnenkort (tussen eind november en 10 december) ontvangt u uw toekenningsbeschikking voor het nieuwe jaar. Misschien moet u afspraken met zorgverleners veranderen of krijgt u een nieuwe zorgverlener. Of wilt u bekijken hoeveel budget er nog over is van het huidige budgetjaar. Kijk dan in het PGB Portaal. We zetten een aantal handige zaken voor u op een rij.

Ga naar het PGB Portaal

14 november 2022

Verantwoordingsvrij bedrag

Wilt u het verantwoordingsvrij bedrag laten uitbetalen? Ga dan naar ‘Indienen declaratie’. Kies vervolgens bij stap 1 ‘soort declaratie’ voor ‘verantwoordingsvrij bedrag’. 

Tip: laat het verantwoordingsvrij bedrag eind 2023 uitbetalen. Als uw budget door een wijziging lager wordt, wordt ook het verantwoordingsvrij bedrag lager. Zo voorkomt u dat u een deel moet terugbetalen.

Budget beheren

Als u de toekenningsbeschikking voor het nieuwe jaar krijgt, staat dit budget ook in het PGB Portaal. Kies voor ‘overzicht budget’.

  • Totaalbudget: Hier staat de stand van uw budget. En wat er nog beschikbaar is als verantwoordingsvrij bedrag.

  • Uitbetaald / verrekend: Een overzicht van uitbetaalde declaraties.

  • Ingeplande uitbetalingen: Een overzicht van declaraties die nog uitbetaald moeten worden.

 

Maximumtarief aanpassen

Het maximumtarief is in het nieuwe jaar hoger geworden. Betaalt u een zorgverlener het maximale tarief per uur? Dan wordt dit niet automatisch aangepast naar het maximum tarief dat in het nieuwe jaar geldt. Deze aanpassing voert u zelf door in het PGB Portaal. Ga naar ‘overzicht zorgovereenkomsten’ en kies de juiste zorgovereenkomst. Vervolgens klikt u op ‘wijzigen’. Bij stap 2 ‘werkafspraken’ wijzigt u het tarief. Controleer bij stap 3 ‘algemene afspraken’ of de zorgbeschrijving is ingevuld. Wij kunnen een tariefwijziging alleen in behandeling nemen als ook het veld zorgbeschrijving is ingevuld. Al uw zorgovereenkomsten staan in het PGB Portaal. Ook als u nooit eerder heeft ingelogd in het PGB Portaal.

Ga naar het PGB Portaal