Geestelijke gezondheidszorg in 2021
Hebt u uw hele leven intensieve geestelijke gezondheidszorg (GGZ) nodig? En hebt u een blijvende behoefte aan permanent toezicht of 24 uur per dag zorg in de nabijheid? Dan verandert er wat voor u. Vanaf 1 januari 2021 wordt deze zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) vergoed. Dat is vanuit een nieuwe wetgeving zo bepaald.
Wat betekent toegang tot de Wlz voor u als GGZ-cliënt?
Toegang tot de Wlz betekent dat mensen met een psychische stoornis de zekerheid krijgen dat zorg voor de lange termijn is geregeld. U hoeft dan niet steeds opnieuw aan te tonen dat u intensieve geestelijke gezondheidszorg nodig hebt. Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) beoordeelt of u toegang krijgt tot de Wlz.
Indicatiebesluit van het CIZ
U (of uw vertegenwoordiger) vraagt een Wlz-indicatie aan bij het CIZ. In de folder over wie toegang krijgt leest u waar zij op letten. Krijgt u via het CIZ toegang tot de Wlz? En is vastgesteld welke zorg u nodig hebt? Dan ontvangt u deze informatie in het zogenaamde CIZ-indicatiebesluit.
Wanneer krijgt u zorg vanuit de Wlz?
U krijgt zorg vanuit de Wlz als u een indicatiebesluit van het CIZ hebt ontvangen. En de zorgbemiddeling door het zorgkantoor is afgerond. Heeft u voor 1 januari 2021 een indicatiebesluit van het CIZ ontvangen? Dan krijgt u meestal vanaf 1 januari 2021 zorg vanuit de Wlz.
Soms komt het voor dat uw zorg in de Wlz op een latere datum ingaat
Tot dat moment behoudt u dezelfde zorg bij dezelfde zorgaanbieder zoals u dat nu gewend bent. Uw zorg komt dan nog steeds vanuit uw (centrum)gemeente en/of zorgverzekeraar. In een brief informeren/informeerden wij u over uw situatie.
Meer informatie hierover vindt u ook op de website van Rijksoverheid.
Hebt u op 1 januari 2021 nog geen indicatiebesluit van het CIZ ontvangen?
Of ontving u wel een indicatiebesluit, maar is de zorgbemiddeling nog niet afgerond (zorg in natura) of de pgb-aanvraag nog niet goedgekeurd? Bekijk dan op de website van Rijksoverheid wat voor u van toepassing is.
U betaalt vanaf 2021 een eigen bijdrage voor uw Wlz-zorg
Voor Wlz-zorg betaalt u een eigen bijdrage. Als de Wlz-zorg ingaat, sturen we uw gegevens naar het Centraal Administratie Kantoor (CAK). De hoogte van de eigen bijdrage hangt af van welke zorg u krijgt, uw inkomen en uw eventuele vermogen. Het CAK berekent hoe hoog uw eigen bijdrage is. Hierover krijgt u een brief (beschikking) van het CAK.
Meer weten over de eigen bijdrage? Op de website van het CAK leest u er meer over en kunt u een proefberekening maken van uw eigen bijdrage.
U kunt gebruikmaken van een cliëntondersteuner
Hebt u hulp nodig bij het regelen van uw zorg? Dan kunt u gebruikmaken van een cliëntondersteuner van het zorgkantoor of van een organisatie voor cliëntondersteuning. Zij denken met u mee. Bijvoorbeeld over welke zorg u nodig hebt en hoe u dat regelt. Cliëntondersteuning kost u niets.
Alle informatie op 1 plek
Of u straks zelf zorg nodig hebt, iemand kent die zorg nodig heeft, of zelf zorgverlener bent: alle informatie over de veranderingen voor GGZ-cliënten en de overgang naar de Wlz vindt u op de website van de Rijksoverheid: GGZ naar de Wlz op informatielangdurigezorg.nl.
Hebt u vragen over de zorg die u op dit moment ontvangt?
Dan neemt u contact op met uw zorgverlener, woonbegeleider of gemeente. Deze partijen zijn op de hoogte van de verandering en kunnen u helpen bij onduidelijkheden.
Ontving u van ons een brief? En hebt u daarover vragen?
Neemt u gerust contact op met onze medewerkers van afdeling Zorgadvies. Zij staan voor u klaar en adviseren u graag over uw persoonlijke mogelijkheden.